Menu

Keimen en kaleien

Keimen en kaleien zijn twee technieken waarmee u uw huis een mooie en klassieke uitstraling geeft én beschermt tegen weersinvloeden. De technieken komen oorspronkelijk uit België en zijn al eeuwen oud. Als een van de weinig professionals in de regio kunnen wij uw woning voorzien van kalei of keim.

Wat is kaleien?

Kaleien is een eeuwenoude techniek die wordt gebruikt om buitengevels op een authentieke manier af te werken. We brengen met een blokkwast een soort kalklaag aan die de muren beschermt. Kaleien betekent dan ook zoveel als ‘schilderen met kalkpleister’.
Kaleien werd eeuwen geleden uitgevonden door Belgische boeren. Zij ontdekten dat stalmuren die ze met witte kalkverf beschilderden, ontsmet raakten en beter tegen vocht konden. De boeren brachten elk jaar een nieuwe kalklaag op de muur aan, waardoor hij steeds dikker werd. Nog steeds is die dikke laag kenmerkend voor de techniek. Toch zijn er in de loop van de tijd allerlei variaties bedacht, waardoor u kunt kiezen uit een heel glad resultaat of uit de “Franse slag”, waarmee de gevel door allerlei draaiingen een eeuwenoude uitstraling krijgt.
De zuigkracht van de ondergrond, het soort van kwast en de temperatuur spelen een belangrijke rol bij de structuur van de kaleilaag. Bij nat weer onstaat er een vlekkerig geheel, dat langzaam wegtrekt. Meestal zijn er 2 lagen nodig om de gewenste uitstraling te verkrijgen.

Het voordeel van kaleien

De kalklaag die voor kaleien wordt gebruikt, is heel natuurlijk en bestaat uit minerale grondstoffen en cementvrije bindmiddelen.  Het materiaal is ademend en vochtregulerend. Een kaleilaag herstelt de muur, beschermt tegen weersinvloeden en zorgt voor duurzame gevels.

 Wat is keimen?

Keimen is het afwerken van beton en metselwerk met een mineraalverf. Deze verfsoort hecht goed met de ondergrond en is zeer dampopen, waardoor hij niet gaat bladderen. Keimverf heeft een matte, kalkachtige uitstraling en kan in verschillende kleuren worden geleverd. De techniek wordt vaak gebruikt voor bakstenen van lagere kwaliteit, voor bijgewerkte voegen en voor gedeeltelijk nieuw metselwerk. De verschillen die daardoor ontstaan, kunnen worden opgelost door te keimen. Keimverf bestaat alleen uit natuurlijke grondstoffen, waaronder kwarts. De verf versteent als het ware en geeft een extra versteviging van het oppervlak. Het resultaat is dus niet alleen natuurlijk, maar ook nog eens duurzaam. Omdat het materiaal veel waterdamp doorlaat en goed hecht, zal de verf niet afbladderen en hebt u geen last van algen, bacterieën of schimmels.
Keimverf is bovendien onbrandbaar en bestand tegen zuren.
Gebouwen die honderden jaren geleden werden gekeimd, hebben nog steeds de kleur van toen.

Kaleien en keimen: wat kost het?

Kaleien en keimen zijn twee specifieke technieken met een duurzaam resultaat. Als specialist in de regio kunnen we uw woning kwalitatief keimen en kaleien. De prijs is afhankelijk van het oppervlak en van uw specifieke wensen met betrekking tot de kleur en afwerking. We bieden u graag een offerte op maat. Neem dan ook contact met ons op voor meer informatie of voor een vrijblijvende afspraak.

 

Save